1992 óta folyamatosan, 2020-tól szervezetten...

Keceli Gasztro és Bor Egyesület

20220628 Borklub FÉLÉVZÁRÓ

2022. június 23. - KGBE

 A félévi zárásra 20220828.-án került sor. A nyaralás előtti utolsó kemény dolgos hétköznapok zárásaként az alábbi nem olyan gyenge borsor került ízlelésre, melynek nagyobb része muzeális bor, amit Kovács Imre úr - külső támogatónk - bocsájtott a Borklub rendelkezésére (amit természetesen ezúton is nagyon köszönünk!):

img_20220628_195512.jpg

 KOCH Csaba Organic Olaszrizling 2020

EZT IRJA: Organic Olaszrizling Biobor | fehérbor (kochboraszat.hu)

Koch Organic Olaszrizling fehér biobor

Ökológiai termesztésből származó olaszrizling szőlőből készített, kis fahordós érlelésű komplex, tartalmas, száraz fehérbor.

Az Oranic borcsalád harmadik tagjaként egy komplex, kis-tölgyfahordós érlelésű Olaszrizling is csatlakozott a fehérborok táborához.

Az Organic Olaszrizling egy elegáns, tartalmas bor mely magában hordozza a bácskai feketeföld gazdagságát, valamint innovatív termesztésének és feldolgozásának hála valóban egy természetközeli, naturális tétele a borászatnak. 

Kézi szüretelése teljes érésben történt, reduktív erjesztését követően, palackozása előtt nyolc hónapig új magyar kis tölgyfahordóban érlelődött. 

Mély citromsárga színű, testes és komplex fehérbor. Illatában intenzíven jelennek meg a vaníliás tölgyfahordós jegyek, amelyek szépen harmonizálnak az Olaszrizlingre jellemző gyümölcsös jellemzőkkel. Grafit, cédrus, dohány, aranyalma és fehér virágok sora jelenik meg az illatban.

Kóstolva a bor száraz, kiemelkedően olajos textúrájú, ahol a kortyban a fás és virágos zamatok mellett az intenzív sárga-dinnyeíz is megjelenik. 

Mint minden olaszrizling, a  zsírosabb édesvízi halak, sertés ételek tökéletes kísérője. Azonban hordós érlelése miatt füstölt húsok és érlelt sajtok mellé is kiváló párosítás.

Oltalom alatt álló földrajzi eredetmegjelölésű száraz fehér biobor. (Hajós-Bajai Borvidék)

Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. tanúsítás ellenőrzés 102403122

Tanúsítvány pdf letöltés

Évjárat: 2020  Alkoholtartalom: : 13,5% >>> Bruttó 2800 Ft/db;

Vélemény: :-)

============================================================

img_20220628_200045.jpg

ZELNA Olaszrizling 2021

 EZT ÍRJA: ZELNA – BALATONBOR OLASZRIZLING 2021 | WINEMISSION

Egységár (bruttó): 2746,- Ft / liter

Bor neve: Zelna Balatonbor Olaszrizling
Jelleg: Száraz
Blend: Olaszrizling
Évjárat: 2021
“A Farkó-kő dűlő gyönyörűen érett terméséből szüretelt olaszrizling. Gyors feldolgozás és mustülepítés után alacsony hőmérsékleten erjesztettük, hogy még frissebb és gyümölcsösebb legyen. A korábbi évekhez hasonlóan most is bio élesztővel erjesztettük és kizárólag növényi derítőszert használtunk, így minősítetten bio, vegán bor született. “

Közben a ZELNA ezt írja: " A történet úgy kezdődött, hogy bár nem akartunk, az utolsó pillanatban mégis beneveztünk egy borral, a 2021-es Balaton Olaszrizlinggel a világ egyik legnagyobb és legnívósabb borversenyére, a Decanter World Wine Awardsra (DWWA).
Hihetetlen, de most itt állunk egy platina érmes borral a kezünkben, ráadásul az első magyar olaszrizlinggel, ami megkapta ezt az elismertést. Mindez nemcsak a borászatunknak, hanem az olaszrizlingnek is hatalmas eredmény, amely megerősít bennünket abban, hogy jó úton járunk.
Hálásak vagyunk mindenkinek, aki segített bennünket és részt vett ebben a munkában!

A DWWA után a GROW du Monde-on, az olaszrizlingek nemzetközi versenyén is kimagasló eredményt ért el ez a tételünk: Champion díjjal tért haza."

Vélemény: :-)

==================================

img_20220628_201115.jpgNYAKAS Pince Müller Thurgau 1999

 EZT ÍRJA: Italcimke.hu - Az iható üdvözlőlapok áruháza | Egyedi italcímke, nevesített italcímke, fényképes italcímke

Nyakas Pincészet - Budai Müller Thurgau 2010
Ár: 1.200,-Ft
Egységár: 1.600,-Ft/liter

Termőhely:
Felső-templom-völgy, Budajenő

Könnyed, száraz, intenzív illatú bor, magyar nevén Rizlingszilváni. Üdeség és könnyed elegancia jellemzi. Jól lehűtve a nyári délutánokon frissítőként remekül szolgál.

OEM Etyek Buda
Oltalom alatt álló eredet megjelöléssel ellátott száraz fehérbor.

Kézzel szedett.

Az eredmény:

VINALIES INTERNATIONALES /2010 PÁRIZS, MÁRC./ BUDAI MÜLLER THURGAU 2009 EZÜST

 

Vélemény: :-) nem vártuk, de még jól tartja magát...

 
 
 
 ==================================

img_20220628_201345.jpg BÁRDOS és FIAI Tradition Reserve Rosé 2001

EZT ÍRJA: Bárdos és Fia Pincészet - iDrinks.hu

BÁRDOS ÉS FIA PINCÉSZET

Bárdos Benjámin és fia, Tamás együtt irányítják a Bárdos és Fia Pincészetet, amelynek dűlőin zamatos és finom nagyrédei borok teremnek!

1999-ben indult a Bárdos és Fia Pincészet, amely családi vállalkozásként működik, és elhozza nekünk a Mátrai borvidék nemes zamatait. Nagyréde békés és meghitt hangulatot árasztó gyönyörű vidékén történik a szőlő feldolgozása, a borkészítés és a palackozás, a Bárdos borok tárolása is. Egy 10 hektáros saját birtokon folyik a termelés, ez az évente feldolgozott szőlő 1/3-át jelenti (a hiányzó mennyiséget Bárdosék nagyrédei termelőktől szerzik be).

A Bárdos és Fia borkészítési filozófiája egyetlen mondatban foglalható össze: összhangot kell teremteni a legkorszerűbb borászati technológia és a régi hagyományok között. Ezt a szabályt követve készülnek nagyszerű borok Nagyrédén, a Mártai borvidék szőlőben bővelkedő dűlőin. Bárdos és Fia nagy figyelmet fordítanak arra, hogy évről évre a fogyasztói ízlésnek megfelelő borokkal rukkoljanak elő, és csúcsminőségű borokkal tegyék még nagyszerűbbé a prémium minőségért rajongók asztalát.

Vélemény: sajnos, már nem találtunk élvezeti értéket a borban...

=================================

img_20220628_201817.jpg ZELNA BÁRKA 2020

EZT IRJA: Bárka Fehér | Fehérborok | Zelna Borászat | Shop | Balatonfüred (zelnashop.hu)

Pincészetünk legkülönlegesebb tétele. Izgalmas cuvée, a korábbi évjáratokhoz hasonlóan olaszrizlingből-szürkebarátból, valamint rozáliából készítjük. Házasítás után egy évig tartó tartályos érlelés következett. Túlzás nélkül állítható, hogy minden évben a fehér Bárkának szenteljük a legnagyobb figyelmünket. Kezdeti törekvés volt, hogy kínálatunkban büszkén tudjunk elérhetővé tenni egy tételt, amelyre úgy gondolhatunk, mint a borra, ami egyetlen kortyával tökéletesen mutatja meg borászatunk "arcát", és közvetíti a szellemiséget, melyet képviselünk. Gazdag, elegáns házasítás, nem kizárólag a nyári napokra. Színe szalmasárga, Illatában markáns. Kóstoláskor citrusfélék, zöldfűszerek, érett vilmoskörtére emlékeztető ízjegyek gazdagítják a termőhely által közvetített sós mineralitást. Minősítetten BIO tétel.

+

Szürkebarát (80%, Penke-dűlő), olaszrizling (10%, Berekszél-dűlő), rozália (8%, Farkó-kő) és furmint (2%), több részletben szüretelve, borként házasítva. A fajtákat külön-külön, tartályban, bio élesztővel erjesztették, majd a szürkebarát felét 4 hónapig 500 literes, vegyes pörkölésű hordókban érlelték. Illata elegáns, ízében a zöldfűszeres, marcipános, fehérhúsú gyümölcsös jegyek felett finom sósság és izgalmas savkészlet uralkodik.

  • Száraz fehérbor.
  • 13%-os alkoholtartalmú.
  • 2020-as évjárat.
  • Oltalom alatt álló eredetmegjelölésű bor.
  • Balatonfüredi borvidékről.
  • Halak, saláták és fehér húsok mellé ajánljuk.

Ár 2700 Ft/db;

Vélemény: :-)

=================================

 img_20220628_202357.jpg KOCH Csaba Csanád Cuvée 2015 Superior

EZT ÍRJA: Csanád Cuvée 2015 Superior | VinArt, Villányi, vörösbor (kochboraszat.hu)

Csanád cuvée superior

14 hónapig kis tölgyfahordókban, majd 16 hónapot palackban érleltük, ez idő alatt alakult ki  az izgalmas, gazdag illat és a magával ragadó íz.

A bor felét a Cabernet Franc adja, Merlot 25%, Cabernet Sauvignon 25% bordeaux-i stilusú házasítása.

Nagyon szép sötét rubin színű villányi cuvée vörösbor. Illata telt és fűszeres, nagy potenciállal rendelkezik, érezhetően életútja elején jár. Piros és fekete bogyós gyümölcsök harmonikus sokasága jelenik meg benne. 

Érezni lehet a remek 2015-ös évjárat előnyeit, érettséget, élénkséget, precizitást. 

A magas alkohol és magas tannin tartalom szépen integrált, elegáns közepes testű, könnyen iható bor.

Ízében a gyümölcsös jegyek dominálnak, leginkább a feketeribiszke érezhető, amit a hordós és palackos érlelés jegyei egészítenek ki.

Cabernet Franc adja az alap texturát és érettséget, amihez a Sauvignon remek ízjegyeket és fűszerességet, a Merlot pedig kellemes bársonyosságot tesz hozzá.

Közepesen hosszú lecsengésű, enyhén szárító tanninjai vörös húsok fogyasztása mellett teljesen megszelídülnek. 

Összeségében nagy alkalmak, tökéletes villányi prémium vörösbora.

Évjárat: 2015 Alkoholtartalom: : 14% Ár: 9500 Ft/palack

Díjak:

Berliner Wine Trophy 2021 - aranyérem

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem vörösbora 2022

Vélemény: :-)

=================================

img_20220628_203622.jpg GERE Attila MERLOT 2005 Válogatás

EZT ÍRJA: Gere Attila Pincészete Merlot Válogatás 2005 - Vinoport.hu

Gere Attila Pincészete Merlot Válogatás 2005

Véleményünk szerint

A bíborszínű bor archetípusa a nagytestű vörösbor illatának, mert minden megvan benne ami kell: gyümölcsös jegyek, mint a meggy és az áfonya, a borkészítés során kialakuló aromák, mint a csokoládé, vanília, kávé, valamint az animalitás, amely minden bort egy kicsit az „alter” irányba visz. Ízben is telt, kerek, vastag. Vékonyra vágott, szárított sonkaszeleteket ennénk mellé, kevés aszalt paradicsommal, és sok olívaolajjal és -bogyóval, valamint egy jófajta kenyérrel. De szépen szólhat akár egy szülinapi csokitorta mellett is.

A BORÁSZAT SZERINT: 

A SOLUS borunk nem készült el 2005-ben, így a legszebb termést adó Merlot ültetvényeinkről szüretelt szőlőből készült el ez a bor. Komplex szerkezetű bor, melynél legfőbb célunk a gyümölcsös jegyek megőrzése volt. Ezt a célt szolgálta a rövidebb barrique érlelés és a másodtöltésű borok használata.

Érlelési információk

kisfahordós érlelés, 16 hónap új és másodhasználatos barrique-ban

Pinceidő

a csúcsát várhatóan 2015 körül éri el

Ár: 5100 Ft/palack

Vélemény: :-I, hanyatló, brettes, barna szín...

=================================

img_20220628_204757.jpg

TAKLER Ferenc TRIÓ 2000

 EZT ÍRJA: takler.com

A leírás a 2017-es TRIÓRÓL ( a 2000-esről nem találtam):

Borleírás: 20. Jubileumi évjárat, különleges megjelenéssel. Szép test, vibráló karakter, piroshúsú gyümölcsök, főként érett meggy és szeder finom jegyei jellemzik.12 hónapig érlelődött másod és harmadtöltésű, valamint nagy ászokhordókban.
Story: Egyik legismertebb borunk, amely a háromtagú Takler borászcsapatról, Ferencről és két fiáról - Andrásról és Ferkóról kapta a nevét.
Kiszerelés: 750 ml
Alkohol: 12% vol.
Fajtaösszetétel: Kékfrankos, Merlot, Cabernet franc, Pinot Noir
Ár: 2.000 Ft / 0,75 Liter
Bruttó egységár: 2.667 Ft / Liter
Forgalmazók: Kizárólagos forgalmazója a BORTÁRSASÁG
Fogyasztáshoz: Olaszos ételek, sültek
Fogyasztási hőmérséklet: 16 -17 ℃
Dülő: Több keleti- és nyugati fekvésű dűlő
Évjárat sajátosság: Korai fakadás, meleg tavasz és száraz meleg nyár, amely kitolódott egészen szeptember közepéig. Szeptember második fele hűvös és csapadékos volt, amely gátat szabott a túlérésnek. Október ismét meleg és száraz volt. Korábbi szüreti időpontok mellett, tökéletesen beérett szőlőket tudtunk feldolgozni, melyekből igen tartalmas, érett tanninú, selymes vörösborok születtek, hosszú érési potenciállal.

Vélemény: :-) , a korához képest...

================================

img_20220628_210104.jpg

TÓTH Ferenc Várvédő Egri Cuvée 2000 

EZT ÍRJA: Tóth Ferenc Várvédő [0,75L|2016] - iDrinks.hu

A 2018-as évjáratról: A bor az évjáratnak megfelelően nagyon mély illatokkal rendelkezik, melyben az érett fekete bogyós gyümölcsök dominálnak, leheletnyi finom hordófűszerrel. Az íz vastag, komplex, visszaköszönnek az érett gyümölcsök. Az arányok kiválóak, a rétegzett, nagy testet szépen tartják a bor savai és érett tanninjai. Lecsengése extrém hosszú

 Vélemény: :-) ; Meglepő, még most is komoly potenciállal rendelkezik...

 

 

 

 

================================

img_20220628_211133.jpg

VINCZE Béla Cabernet Franc 2002

 EZT ÍRJA: Vincze Béla Borászat - Egri Borvidék - Vinopédia (vinopedia.hu)

Sajnos, egyéb leírást nem találtunk a borról, csak a linken lehet kiolvasni, hogy 2005-ben a megyei borvesenyen ezüstérmet ért el.

Vélemény: :-) ; most is tartja magát!

 VINCE BÉLA NEW'S: Vincze Béla és családja új utakon - Bor és Piac (borespiac.hu)

 

 

 

 

 

 

 

================================

img_20220628_211702.jpgVINCZE BÉLA Merleot Selection 2000 

EZT ÍRJA.: Vincze Béla Borászat - Egri Borvidék - Vinopédia (vinopedia.hu)

 Sajnos, leírást erről a borról sem találtunk, azonban a linken kibogarászható, hogy a Merlot Selection 2000 
a VinAgora Nemzetközi Borversenyen 2002-ben 
ezüstérmet kapott.

Vélemény: :-); brettes;

 

 

 

 

 

 ================================

img_20220628_212358.jpg

GÜNZER Zoltán illányi Cuvée 2000

Sajnos a borról nem találtunk leírást a neten.

Vélemény: :-I korához képest még...

 

 

 

 

 

 

================================

img_20220628_212851.jpg

GERE-WENINGER Cabernet Franc Selection 1999

EZT ÍRJA:1999 Gere + Weninger Cabernet Franc Selection, Hungary, Dél-Pannónia, Villányi - CellarTracker

2013 július 05: "Ez a bor abszolút kinyilatkoztatás volt. Nagyon meglepett és boldog voltam, amikor a budapesti Múzeum étteremben láttam ezt a 14 éves Villányt 10 700 Ft-ért (nagyjából 47 dollárért), és éltem a lehetőséggel. Korábbi látogatásaim során lenyűgözött a fiatal villányi Cabernet Franc, ezért nagyon szerettem volna ezt az öreget. Azonnal tudtam, hogy ez már az első illatnál csodálatos lesz. Olyan az illata, mint egy gyönyörűen megöregedett jobbparti Bordeaux-nak. Az illatokban fantasztikusan tiszta szárított virágos aromák, cédrus, grafit, érlelt szilva és a savas ásványosság érzete, szinte lélegzetelállító. Ízvilága teljesen sima és fantasztikusan tiszta, gyönyörű föld, borotvált szarvasgomba, világosan érlelt eper gyümölcs, nagyon enyhe tanninok, de a savasság lenyűgöző egyensúlya lehetővé teszi, hogy ez érintetlenül maradjon a nyelven. Megdöbbentően egyforma lecsengés, gyönyörű sav, aszalt szilva, édesen elszenesedett föld és finom szárított eper. A savanyúság az, ami ezt olyan szépen egyben tartja, és ami sokáig megmarad a befejezésben. Ez lenyelés után 30 másodpercig az érzékszerveken marad. Valóban lélegzetelállító erőfeszítés, amiről azt gyanítottam, hogy az érlelt, hagyományos magyar vörösökkel lehetséges, de soha nem volt nálam néhány évnél idősebb, hogy bizonyítsa a fiatalos megjelenést... nem tudhatod, amíg nem próbálod ki. Ez egy kicsit lefelé tartott a nyitva tartási órában, de csak kicsit. Szerintem ez ma a csúcson van. Kiöntött vakok senki sem számítana arra, hogy ez máshonnan, mint Franciaországból származik. A címkén 14% alkohol szerepel, amit soha nem gyanítok. Egyáltalán nem utal alkoholra a boron. Sajnos ez volt az étterem utolsó palackja, mert még éttermi áron is érdemes lenne hazavinni az Egyesült Államokba. Látom néhány magyar boltban árulják a 2008-ast, úgyhogy megpróbálok levadászni egy palackot, amivel visszatérhetek az USA-ba."

Vélemény: :-I ; hibát nem találtunk, de erényei sincsenek... 

=================================

img_20220628_213900.jpg

 MAYER Villányi Cabernet Sauvignon 1999

EZT ÍRJA: Sajnos, nem találtunk leírást a neten.

Vélemény: :-( ; brettes, közepes bor, üresnek hat;

 

 

 

 ================================

img_20220628_214744.jpg

Tiffán Imre Traditionnel 1999

EZT ÍRJA: Sajnos, nem találtunk leírást a borról a neten.

Vélemény: :-); Nagy öröm, kiváló bor, így, 23 évesen is le a kalappal!

A sor ásza!

A borászat: Tiffán Imre és Fia Kft. (tiffan.hu)

 

 

 

 

 

 

 

 

================================

img_20220628_215451.jpg

MAYER REMETE CUVÉE 1999

 EZT ÍRJA: Sajnos, nem találtunk leírást a borról a neten!

Borászat: Borászat | Mayer Pince | Villány

Vélemény: :-( ; nagy csalódás;

  

 

================================

img_20220628_215955.jpg GÜNZER Zoltán Cabernet Sauvignon és Merlet Cuvée 1997

EZT ÍRJA: Sajnos, nem találtunk leírást erről a borról a neten.

Borászat: Günzer Családi Birtok (gunzer.com)

Vélemény: :-) , korához képest még tartja magát;

================================

img_20220628_220519.jpgGERE Attila Cabernet Sauvignon 1992 Barrique

EZT ÍRJA: Sajnos, nem találtunk leírást a neten a borról!

Utolsó ismert ára 15000 Ft/palac volt.

Borászat: Home - Attila Gere Winery 

 Vélemény :-) , kiváló, 30 éves és még most is úgy tűnik, hogy fejlődésben van!!!

 

 

 

 

img_20220628_195555.jpg

 Aki mindezt elkövette: Keceli Gasztro és Bor Egyesület 

20220628.-án

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kgbe.blog.hu/api/trackback/id/tr617959474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása