1992 óta folyamatosan, 2020-tól szervezetten...

Keceli Gasztro és Bor Egyesület

Fáj a fejed a vörösbortól?

Itt a megfejtés!

2024. január 04. - KGBE

Emberek milliói fogyasztanak minden nap egy pohár vörösbort a vacsorához és más társasági események alkalmával. Vannak, akik úgy gondolják, egy pohár minőségi bor elfogyasztása a napi kikapcsolódás, lazítás tökéletes része lehet, vannak azonban olyanok is, akik egyáltalán nem találják ennyire pihentetőnek ezt a rutint.

Mindenek előtt fontos tisztázni, hogy a vörösborral összefüggésbe hozott speciális fejfájás nem ugyanaz a fajta fejfájás, mint amit a túlzott alkoholfogyasztás vagy másnaposság okoz. Ez a fejfájás egyeseknél egyrészt sokkal hamarabb jelentkezik, másrészt akkor is tapasztalják, ha egyáltalán nem estek túlzásba az alkohollal.

Mindful Media/istockphoto.com

A szőlő tehet mindenről?

De mi lehet az oka, hogy egy pohár vörösbor után megfájdul valakinek a feje, míg mondjuk egy ugyanannyi alkoholtartalommal bíró koktél, sör vagy akár fehérbor elfogyasztása után semmilyen panasza nincs? Egy felvetés szerint lehet, hogy a szőlőt okolhatod ezért.

Bár az antioxidánsok általában jótékony hatással vannak a szervezetünkre, ebben az esetben a kvercetin kvercetin-glükuroniddá alakul át, ami zavarja a szervezet alkohol-anyagcsere képességét. Ennek eredményeként egy bizonyos toxin, acetaldehid halmozódik fel. Ez fejfájást, hányingert és egyéb tüneteket okozhat. Vagyis nagyjából azokat a tüneteket, mint a túlzásba vitt alkoholfogyasztás. Azonban mivel az alkohol-anyagcsere lelassul, ezeket a panaszokat lényegesen kisebb mennyiségű alkohol elfogyasztása esetén is tapasztalhatják néhányan.

Miért van tehát az, hogy egyesek hajlamosak a fejfájásra, míg mások nem?

Lehet, hogy ennek köze van az acetaldehid természetes lebontásának képességéhez.

A lakosság körülbelül 8 százalékának hiányzik az ALDH2, egy olyan enzim, amely képes lebontani a toxint. A kvercetin tovább gátolja az enzimet, ami a már fent említett tünetekhez vezet. Egy másik lehetséges magyarázat: a borban lévő kvercetin szintje. A több napfénynek kitett szőlőkben általában több van belőle.

Jelenleg persze mindez csak egy hipotézis. A UC Davis kutatói egy kis humán kísérleti tanulmányt terveznek annak vizsgálatára, hogy a borban lévő kvercetin szintje hogyan befolyásolja a fejfájást. Ha valaki szenved a tünetektől, lehet, hogy nagyobb szerencséje lesz a fehérborral, amely jellemzően sokkal kevesebb flavanolt tartalmaz.

forrásom a https://www.bien.hu/vorosbor-ezert-okoz-fejfajast/

A bejegyzés trackback címe:

https://kgbe.blog.hu/api/trackback/id/tr618294821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása