Emberek milliói fogyasztanak minden nap egy pohár vörösbort a vacsorához és más társasági események alkalmával. Vannak, akik úgy gondolják, egy pohár minőségi bor elfogyasztása a napi kikapcsolódás, lazítás tökéletes része lehet, vannak azonban olyanok is, akik egyáltalán nem találják ennyire pihentetőnek ezt a rutint.
Mindenek előtt fontos tisztázni, hogy a vörösborral összefüggésbe hozott speciális fejfájás nem ugyanaz a fajta fejfájás, mint amit a túlzott alkoholfogyasztás vagy másnaposság okoz. Ez a fejfájás egyeseknél egyrészt sokkal hamarabb jelentkezik, másrészt akkor is tapasztalják, ha egyáltalán nem estek túlzásba az alkohollal.
A szőlő tehet mindenről?
De mi lehet az oka, hogy egy pohár vörösbor után megfájdul valakinek a feje, míg mondjuk egy ugyanannyi alkoholtartalommal bíró koktél, sör vagy akár fehérbor elfogyasztása után semmilyen panasza nincs? Egy felvetés szerint lehet, hogy a szőlőt okolhatod ezért.
Bár az antioxidánsok általában jótékony hatással vannak a szervezetünkre, ebben az esetben a kvercetin kvercetin-glükuroniddá alakul át, ami zavarja a szervezet alkohol-anyagcsere képességét. Ennek eredményeként egy bizonyos toxin, acetaldehid halmozódik fel. Ez fejfájást, hányingert és egyéb tüneteket okozhat. Vagyis nagyjából azokat a tüneteket, mint a túlzásba vitt alkoholfogyasztás. Azonban mivel az alkohol-anyagcsere lelassul, ezeket a panaszokat lényegesen kisebb mennyiségű alkohol elfogyasztása esetén is tapasztalhatják néhányan.
Miért van tehát az, hogy egyesek hajlamosak a fejfájásra, míg mások nem?
Lehet, hogy ennek köze van az acetaldehid természetes lebontásának képességéhez.
A lakosság körülbelül 8 százalékának hiányzik az ALDH2, egy olyan enzim, amely képes lebontani a toxint. A kvercetin tovább gátolja az enzimet, ami a már fent említett tünetekhez vezet. Egy másik lehetséges magyarázat: a borban lévő kvercetin szintje. A több napfénynek kitett szőlőkben általában több van belőle.
Jelenleg persze mindez csak egy hipotézis. A UC Davis kutatói egy kis humán kísérleti tanulmányt terveznek annak vizsgálatára, hogy a borban lévő kvercetin szintje hogyan befolyásolja a fejfájást. Ha valaki szenved a tünetektől, lehet, hogy nagyobb szerencséje lesz a fehérborral, amely jellemzően sokkal kevesebb flavanolt tartalmaz.
forrásom a https://www.bien.hu/vorosbor-ezert-okoz-fejfajast/