1992 óta folyamatosan, 2020-tól szervezetten...

Keceli Gasztro és Bor Egyesület

Borhírek: Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben

a 21. századi borélmény – a jelenben élő jövőt kutatja a 12. Borkonferencia!

2024. január 10. - KGBE

Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz.

Alig pár éve még a tudományos fantasztikus irodalom műfajában találkozhattunk olyan technológiai megoldásokkal, amelyek mára az életünk szerves részeivé váltak, hiszen már a szőlőtermesztésben és a bormarketingben is fizikai vagy informatikai robotokat alkalmazunk. A mezőgazdasági robotikai megoldások abszolút úttörőjének, csúcsának számító Naïo Technologies alapító-társtulajdonosa, Gaëtan Séverac nem csak a jelen elképesztő technológiáiról, a szőlőben önállóan dolgozó robotokról, hanem a jövőben rejlő lehetőségekről is beszél majd. 

Persze nem csak fizikai robotok vesznek bennünket körül, a mesterséges intelligencia az emberiség történetének egyik legjelentősebb fejlesztése, amely számos technikai, társadalmi és etikai vitára ad okot, és amely ma még pontosan nem látható fejlődési potenciállal bír, de megkerülhetetlensége egyértelmű. Hogy miként, arról Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke beszél majd.

A bor mindezek mellett kulturális élményforrás, a borturisták valódi, kézzelfogható, de egyedi, innovatív impresszióra vágynak, azt szeretnék, hogy lehetőség szerint az edukáció és a szórakozás egyszerre legyen jelen. Florence Maffrand Bordeaux-ból az Európa csúcs borélményközpontjának tartott La Cité du Vin vezetője avatja be az érdeklődőket a titokba, hogy mivel vívták ki a világ csodálatát, hogyan képesek példátlanul szórakoztató módon generációkat edukálni.  

A Borkonferencia fő alapelveinek számít, hogy naprakészen követi és vizsgálja a trendeket, teret ad az ezeket kísérő interaktív vitáknak és vezetett kóstolóin keresztül ötvözi az elméletet a gyakorlattal. Jelenleg az alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok témakörét érthető okokból kiemelt érdeklődés övezi, ezért feltétlenül érdemes megvizsgálni a szakmai hátteret, kóstolni és vitázni a lehetőségekről. A téma körüljárásában a Geisenheimi Egyetem professzora és kutatója lesz a segítségünkre, Prof. Dr. Szolnoki Gergely, és Dr. Matthias Schmitt személyében. 

De részt vehetünk hazai kóstolóval egybekötött Masterclasson is!  Ezúttal az elmúlt időszakban komoly nemzetközi elismeréseket besöprő St. Andrea szőlőbirtokról érkezik Dr. Lőrincz György és Ifj. Lőrincz György Bikavér-Masterclass előadásukkal. Számos mérés igazolta, hogy a tokaji bor mellett a Bikavér a legismertebb márkánk a borvilágban, érdemes mélyebben foglalkozni ezzel a méltán híres házasítással. 

Azt, hogy nemzeti szinten, hogy áll a bormarketing, arról a felelős kormánybiztos, Rókusfalvy Pál tájékoztatja a hallgatóságot, beszámol majd a már megvalósított és a 2024-re tervezett bel- és külföldi kampányokról az európai és távol-keleti expókon tapasztaltakról, lehetőségekről.  

Bár nem a ruha teszi az embert, és nem a címke teszi a bort, fontos szempont a csomagolás a borpiacon. Az ezzel kapcsolatos trendek rejtelmeibe vezeti el az érdeklődőket az Unger & Partners tulajdonosa, Unger ZsoltCsetényi Csaba elismert üzletember hiánypótló prezentációja a prémium bor értékesítési árának meghatározását járja körül a vendéglátás közegében. Az agrár finanszírozási lehetőségek világába, az öngondoskodás fontosságának hangsúlyozása mellett Hollósi Dávid, az MBH agrár üzletágának ügyvezetője kalauzolja majd a konferencia résztvevőit. 

A konferencia záró szegmense pedig az évek során is nagy érdeklődést kiváltó interaktív kerekasztal-beszélgetés lesz, ahol ezúttal „A magyar bor alkoholmentesített jövője” témát járják körül. A szervezők a vitára felkérték Geri Ádámot, a Vince.hu szerkesztőjét, Romsics Lászlót, a Csányi pincészet vezérigazgatóját, Bányai Gábort, a Borigo főszerkesztőjét és kiadóigazgatóját, valamint Ruppert Ignácot, a Cellarius Kft. tulajdonosát. 

Ne feledjük, hogy az elmúlt években bevezetett hagyomány szerint ezen az eseményen hirdetik ki a Kárpát-medence 50 legjobb magyar borászának névsorát, azaz itt ismerhetjük meg a BORÁSZOK BORÁSZA 2024-es jelöltjeit! 

www.aborkonferencia.hu oldalon is nyomon követhető a program alakulása, továbbá minden egyéb részlet és jelentkezési feltétel is megtalálható. 2024. január 14-ig Early Bird áron lehet belépőt váltani a konferenciára! Az előadók listája bővül, viszont a jegyek fogynak, nem érdemes kihagyni a 2024-es Borkonferenciát.

 forrásom a https://bdpst24.hu/2024/01/09/robotok-a-szoloben-mesterseges-intelligencia-a-bormarketingben/

Fáj a fejed a vörösbortól?

Itt a megfejtés!

Emberek milliói fogyasztanak minden nap egy pohár vörösbort a vacsorához és más társasági események alkalmával. Vannak, akik úgy gondolják, egy pohár minőségi bor elfogyasztása a napi kikapcsolódás, lazítás tökéletes része lehet, vannak azonban olyanok is, akik egyáltalán nem találják ennyire pihentetőnek ezt a rutint.

Mindenek előtt fontos tisztázni, hogy a vörösborral összefüggésbe hozott speciális fejfájás nem ugyanaz a fajta fejfájás, mint amit a túlzott alkoholfogyasztás vagy másnaposság okoz. Ez a fejfájás egyeseknél egyrészt sokkal hamarabb jelentkezik, másrészt akkor is tapasztalják, ha egyáltalán nem estek túlzásba az alkohollal.

Mindful Media/istockphoto.com

A szőlő tehet mindenről?

De mi lehet az oka, hogy egy pohár vörösbor után megfájdul valakinek a feje, míg mondjuk egy ugyanannyi alkoholtartalommal bíró koktél, sör vagy akár fehérbor elfogyasztása után semmilyen panasza nincs? Egy felvetés szerint lehet, hogy a szőlőt okolhatod ezért.

Bár az antioxidánsok általában jótékony hatással vannak a szervezetünkre, ebben az esetben a kvercetin kvercetin-glükuroniddá alakul át, ami zavarja a szervezet alkohol-anyagcsere képességét. Ennek eredményeként egy bizonyos toxin, acetaldehid halmozódik fel. Ez fejfájást, hányingert és egyéb tüneteket okozhat. Vagyis nagyjából azokat a tüneteket, mint a túlzásba vitt alkoholfogyasztás. Azonban mivel az alkohol-anyagcsere lelassul, ezeket a panaszokat lényegesen kisebb mennyiségű alkohol elfogyasztása esetén is tapasztalhatják néhányan.

Miért van tehát az, hogy egyesek hajlamosak a fejfájásra, míg mások nem?

Lehet, hogy ennek köze van az acetaldehid természetes lebontásának képességéhez.

A lakosság körülbelül 8 százalékának hiányzik az ALDH2, egy olyan enzim, amely képes lebontani a toxint. A kvercetin tovább gátolja az enzimet, ami a már fent említett tünetekhez vezet. Egy másik lehetséges magyarázat: a borban lévő kvercetin szintje. A több napfénynek kitett szőlőkben általában több van belőle.

Jelenleg persze mindez csak egy hipotézis. A UC Davis kutatói egy kis humán kísérleti tanulmányt terveznek annak vizsgálatára, hogy a borban lévő kvercetin szintje hogyan befolyásolja a fejfájást. Ha valaki szenved a tünetektől, lehet, hogy nagyobb szerencséje lesz a fehérborral, amely jellemzően sokkal kevesebb flavanolt tartalmaz.

forrásom a https://www.bien.hu/vorosbor-ezert-okoz-fejfajast/

20231228 KGBE évzáró

Az KGBE egyesület az idei évet is egy záróvacsorával fejezte be.

A borok:

1_1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg
5.jpg 6.jpg 7.jpg

8.jpg

9.jpg 10.jpg 11.jpg 12.jpg
13.jpg img_20231229_190720.jpg rogzites-1.jpg img_20231229_190740.jpg

 

Haladva a korral megkértem a Chat GPT-t, hogy írjon köszöntőt, ezt írta:

"Az újévet várva, boldogan és kacagva,

Szívünkbe zokog a régi év utolsó napja.

Átkaroljuk az újat, friss reményekkel teli,

Legyen boldog, vidám, és legyen mindenki ..... jókedvű! "

-

Ezt pedig én írtam: B.Ú.É.K. 2024!

Pezsgő VB: Ez a legjobb magyar pezsgő!

Tokajban is van pezsgő élet...:-) !

 

EZ MA A LEGJOBB MAGYAR PEZSGŐ A PEZSGŐ-VILÁGBAJNOKSÁG SZAKEMBEREI SZERINT

Története során először nevezett a versenyre a pincészet, a szóban forgó pezsgő rögtön elnyerte a legjobb organikus magyar pezsgő címet. 2023 novemberének végén a Tarcalon található, a monarchia korát idéző elegáns Gróf Degenfeld Kastélyszállóban gyűltek össze a borújságírók. A jó hangulatú, kiváló borokkal és izgalmas fogásokkal színesített rendezvény apropóját az adta, hogy az idei Champagne és Pezsgő Világbajnokságon a birtok tiszta furmintból készülő 2019-es évjáratú Organic Extra Brut pezsgője aranyéremmel tért haza. Ezen felül organikus kategóriában a magyar tételek között szintén a legjobb helyezést érte el.

EGYEDÜLÁLLÓ EREDMÉNYEK A CHAMPAGNE ÉS PEZSGŐ VILÁGBAJNOKSÁGON
A pezsgő- és muzeális borkóstolóval, illetve ebéddel összekötött, Németi Sándor, a WineArtCulture online bor- és gasztronómiai magazin által moderált sajtótájékoztatón Tóth Máté birtokigazgató és Sulyok Balázs szőlész-borász mutatta be a sajtó képviselőinek többek között a díjnyertes tételt.

Mint Tóth Máté elmondta, a legszigorúbb és legnagyobb presztízzsel bíró nemzetközi megmérettetésen, a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon idén tizenegy napon keresztül bírálta a neves szaktekintélyekből álló zsűri a beérkezett tételeket. Legnagyobb örömükre az első alkalommal benevezett pezsgőjük, a 2019-es évjáratú Organic Extra Brut a hazai tételek között a legmagasabb minősítést kapva aranyéremben részesült. Külön büszkeség, hogy a hagyományos eljárással készült pezsgőjük idén már megnyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját, és egyben a szeged város bora 2023 címet is.

„Ezek a kimagasló eredmények megerősítenek bennünket abban a hitünkben, hogy jó úton járunk. Különösen azért, mert az első BIO certifikált pezsgőnkkel értük el a kitüntetést. A Gróf Degenfeld borokkal pontosan ezt szeretnénk megmutatni, hogy a fenntartható, ökológiai technológia, bár több munkával és energiával jár, nem jelent megalkuvást minőségben. Hatalmas büszkeség ez az eredmény számunkra!” – tette hozzá Tóth Máté, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok birtokigazgatója.

Mint elmondta, a 2024-es évet komoly tervezéssel fogják tölteni. Nagy örömükre a tulajdonos lánya is bekapcsolódik a birtok életébe. Így új, fiatalos lendülettel, de azokra a stabil alapokra fognak továbbra is építkezni, amiket a korábbi vezetőség a ’90-es évektől felépített számukra.

ELSŐK KÖZÖTT A TOKAJI BORVIDÉKEN
A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok a champagne-i technológiát követve, Tokajban az elsők között, 2011-ben készített első alkalommal pezsgőt. Ezt követően 2016 volt a következő évjárat, azóta pedig minden évben készül pezsgő. A Gróf Degenfeld 2019 Organic Extra Brut pezsgőjének alapanyaga a három kimagasló minőséget adó területükről, a Terézia, a Galambos és a Borkút dűlőkről származik, 20 éves tőkékről. A tétel az alapbor acéltartályos erjesztését és érlelődését követő pezsgősítés után került a palackba. A birtok hamarosan pezsgős technológiára fog beruházni, így mindent házon belül tudnak majd megoldani.

A birtok szakembereinek hosszantartó kísérletezése után alakult ki a Gróf Degenfeld pezsgőstílusa. Ennek része a legalább 2 év palackérlelés, aminek köszönhetően a stílus valahol a könnyed, gyümölcsös pezsgők és a champagne között van félúton. Ez viszont nem jelenti azt, hogy Champagne-t szeretnék utánozni. A számokat illetően Sulyok Balázs elmondta, hogy a 2019-es évjárattól kezdve duplázták a pezsgőtermelésüket. Jelenleg 10 ezer normál, illetve közel 300 magnum palack készül évente.

A kóstolás alapján megerősíthető, a Gróf Degenfeld 2019 Organic Extra Brutben jelen van ez az izgalmas kettősség. Az ízben egyaránt megjelenik a finom autolízises jelleg (első sorban kekszesség formájában), valamint a grapefruit és az egyéb citrusok friss gyümölcsössége. Bár a világbajnokságon a 0,75-ös kiszerelés kapott aranyérmet, a sajtó képviselői a nagyon limitáltan elérhető magnum palackos változatot hozták ki győztesnek. Ennek fényében talán érdemes elgondolkodni azon, hogy a 2024-es pezsgő-világbajnokságra a magnumot (is) nevezzék be. Igaz, az aranyérmet és a kategóriagyőzelmet már akkor sem lehetne hova fokozni!

Címlapfotó: Nemes Róbert

forrásom a https://vince.hu/kortyok/magyar-pezsgo-grof-degenfeld-tokaj/

"MI" a hamis bor ellen...

Image posted by norod78A Genfi Egyetem kutatói által kifejlesztett mesterséges intelligencia felfedi a hamis bort, de még azt is meg tudja mondani, melyik birtokról származik egy adott ital.

Svájci kutatók gépi tanulást alkalmaztak a borok megkülönböztetésére az alapján, hogy a különböző vegyületeknek milyen finom elegye található meg az adott italban, és melyik milyen koncentrációban van jelen. Ennek köszönhetően a borokról nemcsak azt tudják megmondani, hogy milyen szőlőből készültek, hanem azt is, hogy melyik birtokon szüretelhették le az alapanyagot – írja a The Guardian
Alexandre Pouget, a fejlesztés vezetője szerint most először elég kifinomult egy kémiai elemzés ahhoz, hogy ilyen eredményekre legyen képes.

A Communications Chemistry folyóiratban bemutatott rendszer betanításához a gázkromatográfia nevű eljárást hívták segítségül. Ezt a technikát általában laboratóriumokban használják a keveréket alkotó vegyületek elkülönítésére és azonosítására. Itt azonban a boroknál használták: 12 év 80 borát elemezték, amik hét különböző birtokon készültek a franciaországi Bordeaux régióban.

Az egyedi vegyületek helyett az algoritmus a borban található összes vegyi anyagot megvizsgálja, majd egy kétdimenziós rácson mutatja meg, hogy milyen a borra jellemző kémiai szignó.

Pouget szerint a sok-sok molekula koncentrációjának általános mintázata az, ami megkülönbözteti a borokat egymásból. Mindegyik olyan, mint egy szimfónia: nincs egyetlen hang sem, amiből következtetni lehet a zenére, az egészet kell figyelembe venni.

Míg a program 99 százalékos pontossággal ismerte fel a borokat, az évjáratok megkülönböztetésében már nem volt ilyen sikeres, ott a legjobb esetben is csak 50 százalékos pontosságot ért el.

A The Guardian felidézi, a borhamisítás évente mintegy 3 milliárd euró kárt okoz az Európai Unió gazdaságának.

forrásom a https://m.hvg.hu/tudomany/20231213_bor_mesterseges_intelligencia_kemiai_elemzes_osszetetel_jellemzok_egyedi_jel_azonositas

Pezsgő szilveszterre!

A legjobb magyar pezsgő évek óta!

Törley Hungaria Extra Dry RoséMég a franciák is elismerték: ez a magyar pezsgő az egyik legjobb most a világon

Hatalmas bravúrt ért el a Hungaria Rosé Extra Dry Franciaországban. Egymást követő ötödik évben is aranyérmet nyert a világ egyik legjelentősebb pezsgőversenyén, az Effervescents du Monde-on. A történet azonban itt nem ért véget, miután a megmérettetés legjobb tételeit felsorakoztató TOP 10-es listára is újra felkerült a magyar különlegesség -írja a Hungaria közleményében.

Az idén is bizonyított a Hungaria pezsgő különlegessége, és magyar pezsgőtől még soha nem látott történelmi sikert ért el. A világ egyik meghatározó pezsgőversenyén, a Franciaországban rendezett Effervescents du Monde-on immár egymást követő ötödik évben lett aranyérmes a Hungaria Rosé Extra Dry. A palackot ráadásul a verseny szűk elitjébe, a TOP 10-es listára negyedszerre is beválasztotta a zsűri. A siker történelmi, hiszen magyar pezsgő hasonló bravúr még sosem ért el!

A Hungaria Rosé Extra Dry-t stílusosan játékos gyümölcsösség jellemzi. Tisztaságában egymásra találnak a könnyed üdeség jegyei és a „dögös” buborékok. Friss savai, átható, üde, ribizlis málna zamata, mélyrózsaszín tónusa és krémes utóíze tökéletes kombinációt alkotnak, amit a bíráló bizottság is kiemelt. A november 28–30. között Burgundiában megtartott eseményen 19 országból, összesen 470 tételt mért össze a 80 nemzetközi hírű szakértőkből álló zsűri.

forrásom a https://www.penzcentrum.hu/szorakozas/20231210/meg-a-franciak-is-elismertek-ez-a-magyar-pezsgo-az-egyik-legjobb-most-a-vilagon-1144551

Szép új világ...:-(

Már nem csak a feleségem tudja jobban...:-)

lettelse gjenta seg liner Utelate se etter glede robot drinking beer -  joeoffice.netItt a mesterséges intelligencia, ami képes megmondani, milyen bor ízlene önnek – de még hasznosabb is lehet

Akár még az egészségügyben is jó szolgálatot tehet egy új mesterséges intelligencia, mely képes lehet megmondani, milyen ital (vagy akár étel) felelhet meg valaki ízlésvilágának.

Igen különös mesterségesintelligencia-algoritmust hívtak életre a Dán Műszaki Egyetem (DTU), a kaliforniai Caltech és a Koppenhágai Egyetem kutatói – olyat, amely képes „megkóstolni” borokat, és kiválasztani, hogy egy adott személynek melyik lehet a kedvence. Ugyanezt a bravúrt kávéval és sörrel is meg tudja ugrani az MI.

A bor-algoritmust az emberek ízekről alkotott benyomásaival tanították be. Ez az a megközelítés, mely lehetővé teszi, hogy az MI pontosan meg tudja mondani, milyen bort preferálhatunk – magyarázza Thoranna Bender, a DTU végzős hallgatója.

Mint a témában született, az arXiv folyóiratban publikált tanulmányból kiderül, az első lépéshez 256 önkéntesre volt szükség, akik részt vettek egy borkóstolón. Ennek során – íz és borfajta szerint – kiértékelték az italokat, majd ezeket a kutatók egy bor-megkülönböztető algoritmus betanításához használták fel.

Összességében, a teszt segítségével információkat tudtak nyerni a kutatók arra vonatkozóan, hogy mely borok íze hasonlít egymáshoz, és melyeké nem.

A szakemberek állítják: amikor az algoritmus elegyítette a borcímkék és az emberi értékelések adatait, pontosabban tudta megmondani valaki borpreferenciáit, mint egy olyan modell, ami hagyományos adatokat használt – képeket, szövegeket.

Mint az Interesting Engineering megjegyzi, a technológia még kicsit kezdetleges, a szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák: az ízek megértése fontos része a fenntartható, egészséges élelmiszer-előállításának – hiszen természetesen nem csak a borok viszonylatában lehet hasznát venni az ilyen fejlesztéseknek.

A megoldás – a már említett kávés, sörös alkalmazási területen túl is – akár még receptek ajánlásához is alkalmazható, nem is beszélve az egészségügyi alkalmazásról. Utóbbi esetben ugyanis a betegek ízlésének megfelelő, de egyúttal tápanyagokban is gazdag ételek kereséséhez is használható lehet egy ilyen technológia.

forrásom a https://m.hvg.hu/tudomany/20231208_borkostolo_mesterseges_intelligencia_algoritmus_megfelelo_bor_kave_sor_kivalasztasa_kutatok

2023: A legjobb pálinkák!

A legeredményesebb pálinkafőzde idei díját az Árpád Pálinkaház kapta!

Ezek most a legjobb pálinkák Magyarországon: itt a friss toplistaMinden országnak megvan a saját maga szeszesitala, gyümölcspárlatot bárhol előállíthatnak, pálinkát azonban csak Magyarországon és magyar gyümölcsből lehet készíteni - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a 2023. évi Nemzeti Pálinkakiválóság Program díjátadó Gáláján, Budapesten.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az Agrárminisztérium 2014-ben hirdette meg először a  Nemzeti Pálinkakiválóság Programot, amelynek célja megismertetni hazánk minőségi pálinkáit a belföldi és külföldi közönséggel - írja közleményében az Agrárminisztérium. A fogyasztói trendeket követve idén kibővült a Program a Gin és Szeszes Ital Mustrával, így a pálinkák és törkölypálinkák mellett ginekkel, párlatokkal és likőrökkel is lehetett nevezni. A tárca 2019-ben hozta létre az Agrárminisztérium pálinkája címet, melyet idén is az üzleti kategóriában nevezett TOP Pálinkakiválóságok közül választottak ki.

A 2023. évi Nemzeti Pálinkakiválóság Programban 21 gyártó 117 tétele mérettette meg magát.. 96 pálinka, 9 gin, 6 likőr és 6 egyéb párlat volt az nevezett italok összetétele. A képzett pálinkaminősítőkből álló szakmai bizottság választotta ki idén is a díjazottakat.. A nevezett tételek közül 48 pálinka kapott Pálinkakiválóság, és 16 TOP Pálinkakiválóság minősítést. A ginek, párlatok és likőrök közül 11 tétel arany, 6 pedig ezüst minősítést ért el. Az idei, 10 éves jubileumi évtől az Agrárminisztérium pálinkája mellett megválasztásra kerül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal pálinkája, illetve díjazzuk a Legeredményesebb főzdét is.

A legeredményesebb pálinkafőzde idei díját az Árpád Pálinkaház kapta 4 TOP pálinkakiválóság és 4 pálinkakiválóság minősítést elérve. A a Program története során az első Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal pálinkája címet a Lunczer Pálinkaház Prémium Kajszibarack Pálinkája nyerte el. Ebben az évben a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkája díjat az 1 Csepp Pálinkaház Sárgabarack Aurum pálinkája kapta.

forrásom a https://www.agrarszektor.hu/elelmiszer/20231208/ezek-most-a-legjobb-palinkak-magyarorszagon-itt-a-friss-toplista-46460

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Krizsán Csaba

Borkalendárium: December 6. - Miklós napja - Regölés napja

regölés | Magyar néprajzi lexikon | KézikönyvtárDecember 6. - Miklós napja - Regölés napja

December hónapban Luca napja körül csoportosul nemcsak a legtöbb szokás, hanem hiedelem és időjóslás is. Nem véletlen ez, hiszen egykor ezen a napon volt leghosszabb az éjszaka és legrövidebb a nappal. Ezt a Gergely naptár a 16. század végén tíz nappal kitolta, de a hagyományok továbbra is megmaradtak a régi helyükön, és csak néhány tevődött át a mai karácsony környéki napokra. A regölésnek egyik leglényegesebb mozzanata a különböző rendű jókívánságok kifejezése. A középkorban Jézus születése napjával, karácsonnyal kezdődött az új esztendő. Az újévi jókívánságok ma már puszta udvariassági szólammá halványultak. A régi népi rétegekben azonban kisebb-nagyobb mértékben él a szó mágikus erejébe vetett hit. A szóval kifejezett kívánság egyúttal a teljesedést is jelenti, előkészíti. Miklós, a kisázsiai Myra város püspökének emlékünnepe. Védőszentje a házasságnak, az anyaságnak és a gyermekeknek. Alakja közismert, jóságos tekintetű, ezüst szakállas idős emberként ábrázolják, aki püspöki süveget és piros talárt visel, kezében pedig püspöki pásztorbotot tart. Általában a jó gyermekek ajándékosztó barátjának tekintik, pedig az évszázadok folyamán patrónusukként tisztelték a halászok, révészek, vízimolnárok is, de védőszentje volt a felvidéki aranybányászoknak, sőt a gabonával és borral kereskedő tőzséreknek is. A gonoszt jelképező ördög, a krampusz csak később, a középkorban szegődött a jó püspök kísérőjéül. Miklós kultusza - és idegen, bár mindmáig használt neve - a felvidéki és az erdélyi szászok útján jutott el hozzánk.

forrásom a www.borlexikon.hu 

Günzer Tamás lett az Év Borásza!

Günzer Tamás lett az év borásza – derült ki a Magyar Bor Akadémia „Év Bortermelője Magyarországon 2023” választás eredményhirdetésén!

Idén, 24 év után ismét egy villányi borász nyerte el az Év Bortermelője díjat. Günzer Tamás bortermelő családja 75 hektáron termel szőlőt, melyről évente 5000 hektoliter bort készítenek. Egy igazi családi vállalkozás az övék, ahol mindenki megtalálta a számára ideális munkát: a gyerekek közül Gina foglalkozik a marketinggel, Roland a főborász, az édesanya, Mariann pedig a vendéglátás mellett a könyvelést is felügyeli – derül ki a Magyar Bor Akadémia közleményéből.

GÜNZER Tamás
Fotó: Sóki Tamás / MTI

Günzer Tamás pincészete számos országba exportál, többek között Lengyelországba, Írországba, Svájcba, Kínába, de termékpalettájuk a hazai boltok polcain is megtalálható. Legkiemelkedőbb boraik közé a Bocor Grandior Merlot-t, a Mátyás Cuvée-t, az Ördögárok Merlot-t, a Bocor Chardonnay-t és a Bocor Cuvée-t sorolják. A borászat számos borversenyen szerepelt már nagyszerű eredménnyel.

„Mindenkor alkalmazkodni a fogyasztói kívánalmakhoz” – szól Tamásék mottója. Ehhez igazodva a pincészet közeli terveiben egy panzió, valamint egy 200 fő befogadására alkalmas rendezvényhelyszín építése is szerepel. 

A díjért versengők közül a jelölés során az öt legtöbb szavazatot kapott borász (ABC sorrendben):


   • Günzer Tamás (Villányi borvidék)
   • Lamport József (Egri borvidék)
   • Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)
   • ifj. Szepsy István (Tokaji borvidék)
   • Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék)

 A Magyar Bor Akadémia hangsúlyozta, hogy a díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható!

forrásom a https://www.vg.hu/agrar/2023/12/gunzer-tamas-lett-az-ev-bortermeloje

A Keceli Gasztro és Bor Egyesület nevében ezúton is gratulálunk, további sok sikert kívánva:

KGBE

süti beállítások módosítása