1992 óta folyamatosan, 2020-tól szervezetten...

Keceli Gasztro és Bor Egyesület

2024 04 13 III. Hérics Túra

Most 12 km-es távon

2024. április 13. - KGBE

A 2024.-évi Hérics Túra április 13.-án kerül megrendezésre.

A zsíroskenyerek sósan és hagymásan várják sorsukat.

A teavíz forralás alatt...

Indulás a Káptalani Majorból 9.30-tól!

Az idő kiváló, a körülmények a legjobbak, 100 feletti résztvevő...

A szervezők:

Imrehegyi Község Önkormányzata

Keceli Gasztro és Bor Egyesület

Káptalani Major Rendezvényközpont

 

 

Akár 500 x is gyorsabban öregszik a bor fehér palackban!

"A nagy elmék arra tanítanak, hogy a fény igazából nem fény addig, amíg meg nem figyelik..." - Philip Sington

A különböző színű borospalackok fénnyel szemben mutatott eltérő viselkedését vizsgálja PhD kutatásai során Laposa Zsófia és témavezetője, Dr. Keszei Ernő emeritus professzor. A fő kérdés nem az, hogy létezik-e a jelenség, hanem hogy a termelők és a kereskedők kezdenek-e valamit a felfedezéssel.

A fehér üvegpalack kis túlzással csak arra jó, hogy bent tartsa a folyadékot, miközben bizonyos színű üvegek valóban védik a bort a fénytől. Legrövidebben talán így foglalható össze Laposa Zsófia és Dr. Keszei Ernő 2023-ban a Biokémia című folyóiratban megjelent tanulmányának lényege. A „Palackozott borok eltarthatósága a megvilágító fény és a palack anyagának függvényében” című dolgozat (az eredeti angol nyelvű cikk kibővített magyar összefoglalója) Laposa Zsófia badacsonyi borász doktori munkájának első etapját zárta le. A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében készítendő doktori disszertációja ugyanis nemcsak az említett cikkben vizsgált csendes boroknak a fény hatására történő öregedésével foglalkozik majd. A második, jelenleg is zajló szakaszban a pezsgőknél vizsgálja ugyanezt, ismét Dr. Keszei Ernővel, az ELTE Fizikai Kémiai Tanszék emeritus professzorával.

Régóta ismert tény, hogy fény hatására a palackba zárt bor, ha nem is romlik meg, de jelentősen veszít élvezeti értékéből. Francia kutatók már 1978-ban leírták, hogy az UV-A és az ibolya színű, vagyis a legnagyobb arányban a nap sugaraiban jelen lévő (320–440 nanométer közötti hullámhosszúságú) fény rontja a borok érzékszervi minőségét. Még nevet is adtak a jelenségnek. Ez lett az úgynevezett „fényíz” (goût de lumière). Kialakulásáért elsősorban a szerves kénvegyületeket tették felelőssé, ezek okozzák a főtt káposztára, kukoricára, nedves gyapjúra emlékeztető aromákat. Hogy milyen mértékű problémáról van szó, arra olasz kutatók hívták fel a figyelmet 2000-ben. Ők különböző fehérborokat izzólámpa fényének tettek ki. Ennek hatására a borok 70 százalékában mindössze két nap után kellemetlen mellékaromákat véltek felfedezni. Ugyanez a csapat azt is megállapította, hogy az egyik fő felelős a mellékízekért a riboflavin. A B2-vitaminként is ismert anyag fény hatására gerjesztődik, ezzel más vegyületek fizikai és kémiai változását katalizálja.

Az elmúlt közel fél évszázadban megszámlálhatatlan kutatás és publikáció jelent meg a témában. Ezek ráadásul szinte kizárólag a fehérborokra fókuszáltak, a vörösborokat ugyanis védik a színanyagok. Laposa Zsófiáék azonban, úgy tűnik, még ebben a sűrű mezőnyben is tudtak újat mondani. „Mostanáig legtöbbször érzékszervi vizsgálatok zajlottak. Bizonyos időre fénynek tették ki a bort, majd megállapították, hogy ilyen-olyan változásokat érzékelnek. A kutatások pedig az üveg, mint anyag fényáteresztésére koncentráltak. Mi viszont a konkrét palackoknál, vagyis meghatározott geometriai formáknál dolgoztunk ki képletet, illetve végeztünk mérést. Felállítottunk így egy univerzális modellt. Ebből számolhatóvá válik, más-más típusú és erősségű fények és konkrét palacktípusok esetében az idő függvényében mennyi foton jut be és az milyen változásokat idéz elő” – foglalta össze Laposa Zsófia az új megközelítésük lényegét a vince.hu-nak.

zöld palack állványon
Fotó: Laposa Zsófia

A számítások alapján jutottak a bevezetőben már említett következtetésre, miszerint a fehér palack (így hívják szaknyelven a színtelen, teljesen áttetsző üveget) gyakorlatilag nem véd a fénytől. A fehér bordói üvegben felhőtlen szabad ég alá, de árnyékba kitett bor eltarthatósági ideje alig 5 perc. A kereskedelem szempontjából relevánsabb a bolti világítások törvényben előírt két szélső értékének, vagyis a 100, illetve 500 lux fényerősségnek a hatása. A boltokban tipikus fénycsöves világítás esetén még a 100 luxos „félhomálynál” sem éri el a bor eltarthatósági ideje a két napot a fehér bordói palackban.

Ennyi idő után – ahogy Laposa Zsófiáék cikke fogalmaz – „kedvezőtlen érzékszervi változás” áll be. „Ez nem azt jelenti, hogy rögtön ihatatlanná válik a bor. Először csak kezd veszíteni fajtajellegéből, élvezeti értékéből. Később jönnek a káposztás, fokhagymás, záptojásos szagok. Egy kevésbé szakavatott kóstoló nem is fogja tudni beazonosítani, hogy mi nem stimmel. Egyszerűen majd csak nem ízlik neki és többé nem emeli le a polcról az adott pincészet tételét” – magyarázza Laposa Zsófia.

Az üvegpalackok közötti különbségek aligha elhanyagolhatók. A kísérletben legjobban szerepelt sötétbarna rajnai palackban a borok még erős megvilágítás mellett is közel fél évig tárolhatók kedvezőtlen hatás nélkül. Ez mintegy ötszázszorosa a fehér palacknál tapasztalt értékeknek.

  1. táblázat: A vizsgált palackokban lévő fehérbor számított eltarthatósági ideje különböző megvilágítási viszonyok között (polci élettartam).
Üveg típusa Megvilágítás Transzmisszió 350 nm-en Polci élettartam (óra) Polci élettartam (nap)
Fehér bordói napfény 33,8% 0,08 0,0
Fehér bordói CFL erős1 19,7% 3,6 0,3
Fehér bordói CFL gyenge2 19,7% 17,8 1,5
Türkizkék rajnai napfény 4,3% 0,63 0,1
Türkizkék rajnai CFL erős 2,4% 29,0 2,4
Türkizkék rajnai CFL gyenge 2,4% 144,9 12,1
Világosbarna burgundi napfény 1,0% 2,72 0,2
Világosbarna burgundi CFL erős 0,9% 79,1 6,6
Világosbarna burgundi CFL gyenge 0,9% 396 33,0
Sötétbarna rajnai napfény 0,06% 45,4 3,8
Sötétbarna rajnai CFL erős 0,04% 1761 147
Sötétbarna rajnai CFL gyenge 0,04% 8804 734
Kóstoló kísérlet
Fehér bordói CFL 313 lux 19,7% 5,7 0,5
Türkizkék rajnai CFL 313 lux 2,4% 46,3 3,9
1 „CFL erős”: 500 lux, erős bolti megvilágítás kompakt fénycsővel.
2 „CFL gyenge”: 100 lux, gyengébb bolti megvilágítás kompakt fénycsővel.
A táblázat változatlan átvétel Laposa Zsófiának és Keszei Ernőnek a Biokémia című folyóirat 2023. márciusi számában megjelent cikkéből.

A vince.hu által egy hazai hipermarketben, illetve egy vinotékában végzett szúrópróbaszerű vizsgálat alapján minta látszik kirajzolódni. Miközben utóbbiban, ahol jellemzően magasabb árkategóriájú borokkal kereskednek, elenyésző számú fehér palackos fehérborral találkozni, a hipermarket polcain arányuk eléri a 60 százalékot. Érdekes módon egyébként a két végletet töltik fehérbe: az olcsóbb borokat, illetve a legdrágább tokaji szamorodnit és aszút. Utóbbiaknál nincs is más választás. A termékleírásnak megfelelően ezeket fehér 0,5 literes, úgynevezett tokajis palackba vagy 0,375-ös, szintén fehér palackba kell tölteni. „Mi nem foglalkoztunk vele, de a szakirodalmi adatok azt mutatják, a cukor és a tannin bizonyos mértékben védi a bort a fénykárosodástól. Az aszúnak tehát kisebb a kitettsége, de nem zéró” – válaszolta a vince.hu kérdésére Dr. Keszei Ernő.

Nem könnyíti amúgy a dolgot az sem, hogy Orosházán, Magyarország egyetlen borospalackot is előállító üveggyárában kizárólag fehér palackok gördülnek le a szalagról. Márpedig a Covid, a háború és az egyéb, az importot nehezítő vis maior helyzetekben sok hazai borász fordul hozzájuk. Lassan terjedőben van egyébként a borászatoknál a palackok papírcsomagolása is. Ez jelentősen csökkenti a fénykárosodás mértékét, igaz, közben eltakarja a palackot és a bort is. Laposa Zsófia maga is alkalmazza ezt a módszert: 2021-ben alapított Wine&Sofi butikborászatában kizárólag papírcsomagolásban értékesíti tételeit, ezzel is felhívva a figyelmet a fénytől való védelem jelentőségére.

A pincészetek mellett mindazonáltal a borkereskedések is tehetnek a borok eltarthatóságának meghosszabbításáért. „A manapság még ritkán alkalmazott LED-es világítás még egy nagyságrenddel kitolná az időtartamot” – hoz példát Dr. Keszei Ernő. Ez egyelőre inkább csak speciális esetekben valósul meg. „Vannak partner borászatok, champagne házak, akik extrém érzékenyek a tárolási körülményekre. Részükről az a kérés, hogy teli palack ne legyen fényen és legyen fektetve. Ezeket hűtőben, speciális megvilágítás mellett tároljuk és a polcra dummy palackot helyezünk ki. Minden más bor felkerül a polcokra. A készletezésre figyelünk inkább, hogy a borok a boltokban lehetőleg rövid időt töltsenek” – mondta Palotai Zoltán, a Bortársaság munkatársa.

Nagy általánosságban elmondható, a borkereskedésekben a világítástechnika ma még nem prioritás. A vince.hu találkozott olyan vinotékával, ahol csak arra ügyeltek, ne legyen a napos kirakatban a palack. Ez hibás megközelítés, mivel a korábban már említett, 320–440 nanométer közötti káros tartomány egyáltalán nem csak a napfényben van jelen. A bolton belüli elrendezéssel variálás amúgy is csak korlátozott hasznot hoz – derül ki olasz kutatók egy 2020-as publikációjából. E szerint ugyanis gyakorlatilag nincs például jelentősége annak, hogy egy adott palack a plafonon található fényforráshoz közel a felső polcon, vagy az attól távolabbi alsó polcon várja a vásárlót. A kulcs tehát továbbra is a megvilágítás módja, erőssége és a palack színe.

Szerző: Geri Ádám

Forrásom a https://vince.hu/szakma/borospalack-laposa-keszei-feny-kutatas/

Borhírek: Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben

a 21. századi borélmény – a jelenben élő jövőt kutatja a 12. Borkonferencia!

Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz.

Alig pár éve még a tudományos fantasztikus irodalom műfajában találkozhattunk olyan technológiai megoldásokkal, amelyek mára az életünk szerves részeivé váltak, hiszen már a szőlőtermesztésben és a bormarketingben is fizikai vagy informatikai robotokat alkalmazunk. A mezőgazdasági robotikai megoldások abszolút úttörőjének, csúcsának számító Naïo Technologies alapító-társtulajdonosa, Gaëtan Séverac nem csak a jelen elképesztő technológiáiról, a szőlőben önállóan dolgozó robotokról, hanem a jövőben rejlő lehetőségekről is beszél majd. 

Persze nem csak fizikai robotok vesznek bennünket körül, a mesterséges intelligencia az emberiség történetének egyik legjelentősebb fejlesztése, amely számos technikai, társadalmi és etikai vitára ad okot, és amely ma még pontosan nem látható fejlődési potenciállal bír, de megkerülhetetlensége egyértelmű. Hogy miként, arról Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke beszél majd.

A bor mindezek mellett kulturális élményforrás, a borturisták valódi, kézzelfogható, de egyedi, innovatív impresszióra vágynak, azt szeretnék, hogy lehetőség szerint az edukáció és a szórakozás egyszerre legyen jelen. Florence Maffrand Bordeaux-ból az Európa csúcs borélményközpontjának tartott La Cité du Vin vezetője avatja be az érdeklődőket a titokba, hogy mivel vívták ki a világ csodálatát, hogyan képesek példátlanul szórakoztató módon generációkat edukálni.  

A Borkonferencia fő alapelveinek számít, hogy naprakészen követi és vizsgálja a trendeket, teret ad az ezeket kísérő interaktív vitáknak és vezetett kóstolóin keresztül ötvözi az elméletet a gyakorlattal. Jelenleg az alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok témakörét érthető okokból kiemelt érdeklődés övezi, ezért feltétlenül érdemes megvizsgálni a szakmai hátteret, kóstolni és vitázni a lehetőségekről. A téma körüljárásában a Geisenheimi Egyetem professzora és kutatója lesz a segítségünkre, Prof. Dr. Szolnoki Gergely, és Dr. Matthias Schmitt személyében. 

De részt vehetünk hazai kóstolóval egybekötött Masterclasson is!  Ezúttal az elmúlt időszakban komoly nemzetközi elismeréseket besöprő St. Andrea szőlőbirtokról érkezik Dr. Lőrincz György és Ifj. Lőrincz György Bikavér-Masterclass előadásukkal. Számos mérés igazolta, hogy a tokaji bor mellett a Bikavér a legismertebb márkánk a borvilágban, érdemes mélyebben foglalkozni ezzel a méltán híres házasítással. 

Azt, hogy nemzeti szinten, hogy áll a bormarketing, arról a felelős kormánybiztos, Rókusfalvy Pál tájékoztatja a hallgatóságot, beszámol majd a már megvalósított és a 2024-re tervezett bel- és külföldi kampányokról az európai és távol-keleti expókon tapasztaltakról, lehetőségekről.  

Bár nem a ruha teszi az embert, és nem a címke teszi a bort, fontos szempont a csomagolás a borpiacon. Az ezzel kapcsolatos trendek rejtelmeibe vezeti el az érdeklődőket az Unger & Partners tulajdonosa, Unger ZsoltCsetényi Csaba elismert üzletember hiánypótló prezentációja a prémium bor értékesítési árának meghatározását járja körül a vendéglátás közegében. Az agrár finanszírozási lehetőségek világába, az öngondoskodás fontosságának hangsúlyozása mellett Hollósi Dávid, az MBH agrár üzletágának ügyvezetője kalauzolja majd a konferencia résztvevőit. 

A konferencia záró szegmense pedig az évek során is nagy érdeklődést kiváltó interaktív kerekasztal-beszélgetés lesz, ahol ezúttal „A magyar bor alkoholmentesített jövője” témát járják körül. A szervezők a vitára felkérték Geri Ádámot, a Vince.hu szerkesztőjét, Romsics Lászlót, a Csányi pincészet vezérigazgatóját, Bányai Gábort, a Borigo főszerkesztőjét és kiadóigazgatóját, valamint Ruppert Ignácot, a Cellarius Kft. tulajdonosát. 

Ne feledjük, hogy az elmúlt években bevezetett hagyomány szerint ezen az eseményen hirdetik ki a Kárpát-medence 50 legjobb magyar borászának névsorát, azaz itt ismerhetjük meg a BORÁSZOK BORÁSZA 2024-es jelöltjeit! 

www.aborkonferencia.hu oldalon is nyomon követhető a program alakulása, továbbá minden egyéb részlet és jelentkezési feltétel is megtalálható. 2024. január 14-ig Early Bird áron lehet belépőt váltani a konferenciára! Az előadók listája bővül, viszont a jegyek fogynak, nem érdemes kihagyni a 2024-es Borkonferenciát.

 forrásom a https://bdpst24.hu/2024/01/09/robotok-a-szoloben-mesterseges-intelligencia-a-bormarketingben/

Fáj a fejed a vörösbortól?

Itt a megfejtés!

Emberek milliói fogyasztanak minden nap egy pohár vörösbort a vacsorához és más társasági események alkalmával. Vannak, akik úgy gondolják, egy pohár minőségi bor elfogyasztása a napi kikapcsolódás, lazítás tökéletes része lehet, vannak azonban olyanok is, akik egyáltalán nem találják ennyire pihentetőnek ezt a rutint.

Mindenek előtt fontos tisztázni, hogy a vörösborral összefüggésbe hozott speciális fejfájás nem ugyanaz a fajta fejfájás, mint amit a túlzott alkoholfogyasztás vagy másnaposság okoz. Ez a fejfájás egyeseknél egyrészt sokkal hamarabb jelentkezik, másrészt akkor is tapasztalják, ha egyáltalán nem estek túlzásba az alkohollal.

Mindful Media/istockphoto.com

A szőlő tehet mindenről?

De mi lehet az oka, hogy egy pohár vörösbor után megfájdul valakinek a feje, míg mondjuk egy ugyanannyi alkoholtartalommal bíró koktél, sör vagy akár fehérbor elfogyasztása után semmilyen panasza nincs? Egy felvetés szerint lehet, hogy a szőlőt okolhatod ezért.

Bár az antioxidánsok általában jótékony hatással vannak a szervezetünkre, ebben az esetben a kvercetin kvercetin-glükuroniddá alakul át, ami zavarja a szervezet alkohol-anyagcsere képességét. Ennek eredményeként egy bizonyos toxin, acetaldehid halmozódik fel. Ez fejfájást, hányingert és egyéb tüneteket okozhat. Vagyis nagyjából azokat a tüneteket, mint a túlzásba vitt alkoholfogyasztás. Azonban mivel az alkohol-anyagcsere lelassul, ezeket a panaszokat lényegesen kisebb mennyiségű alkohol elfogyasztása esetén is tapasztalhatják néhányan.

Miért van tehát az, hogy egyesek hajlamosak a fejfájásra, míg mások nem?

Lehet, hogy ennek köze van az acetaldehid természetes lebontásának képességéhez.

A lakosság körülbelül 8 százalékának hiányzik az ALDH2, egy olyan enzim, amely képes lebontani a toxint. A kvercetin tovább gátolja az enzimet, ami a már fent említett tünetekhez vezet. Egy másik lehetséges magyarázat: a borban lévő kvercetin szintje. A több napfénynek kitett szőlőkben általában több van belőle.

Jelenleg persze mindez csak egy hipotézis. A UC Davis kutatói egy kis humán kísérleti tanulmányt terveznek annak vizsgálatára, hogy a borban lévő kvercetin szintje hogyan befolyásolja a fejfájást. Ha valaki szenved a tünetektől, lehet, hogy nagyobb szerencséje lesz a fehérborral, amely jellemzően sokkal kevesebb flavanolt tartalmaz.

forrásom a https://www.bien.hu/vorosbor-ezert-okoz-fejfajast/

20231228 KGBE évzáró

Az KGBE egyesület az idei évet is egy záróvacsorával fejezte be.

A borok:

1_1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg
5.jpg 6.jpg 7.jpg

8.jpg

9.jpg 10.jpg 11.jpg 12.jpg
13.jpg img_20231229_190720.jpg rogzites-1.jpg img_20231229_190740.jpg

 

Haladva a korral megkértem a Chat GPT-t, hogy írjon köszöntőt, ezt írta:

"Az újévet várva, boldogan és kacagva,

Szívünkbe zokog a régi év utolsó napja.

Átkaroljuk az újat, friss reményekkel teli,

Legyen boldog, vidám, és legyen mindenki ..... jókedvű! "

-

Ezt pedig én írtam: B.Ú.É.K. 2024!

Pezsgő VB: Ez a legjobb magyar pezsgő!

Tokajban is van pezsgő élet...:-) !

 

EZ MA A LEGJOBB MAGYAR PEZSGŐ A PEZSGŐ-VILÁGBAJNOKSÁG SZAKEMBEREI SZERINT

Története során először nevezett a versenyre a pincészet, a szóban forgó pezsgő rögtön elnyerte a legjobb organikus magyar pezsgő címet. 2023 novemberének végén a Tarcalon található, a monarchia korát idéző elegáns Gróf Degenfeld Kastélyszállóban gyűltek össze a borújságírók. A jó hangulatú, kiváló borokkal és izgalmas fogásokkal színesített rendezvény apropóját az adta, hogy az idei Champagne és Pezsgő Világbajnokságon a birtok tiszta furmintból készülő 2019-es évjáratú Organic Extra Brut pezsgője aranyéremmel tért haza. Ezen felül organikus kategóriában a magyar tételek között szintén a legjobb helyezést érte el.

EGYEDÜLÁLLÓ EREDMÉNYEK A CHAMPAGNE ÉS PEZSGŐ VILÁGBAJNOKSÁGON
A pezsgő- és muzeális borkóstolóval, illetve ebéddel összekötött, Németi Sándor, a WineArtCulture online bor- és gasztronómiai magazin által moderált sajtótájékoztatón Tóth Máté birtokigazgató és Sulyok Balázs szőlész-borász mutatta be a sajtó képviselőinek többek között a díjnyertes tételt.

Mint Tóth Máté elmondta, a legszigorúbb és legnagyobb presztízzsel bíró nemzetközi megmérettetésen, a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon idén tizenegy napon keresztül bírálta a neves szaktekintélyekből álló zsűri a beérkezett tételeket. Legnagyobb örömükre az első alkalommal benevezett pezsgőjük, a 2019-es évjáratú Organic Extra Brut a hazai tételek között a legmagasabb minősítést kapva aranyéremben részesült. Külön büszkeség, hogy a hagyományos eljárással készült pezsgőjük idén már megnyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját, és egyben a szeged város bora 2023 címet is.

„Ezek a kimagasló eredmények megerősítenek bennünket abban a hitünkben, hogy jó úton járunk. Különösen azért, mert az első BIO certifikált pezsgőnkkel értük el a kitüntetést. A Gróf Degenfeld borokkal pontosan ezt szeretnénk megmutatni, hogy a fenntartható, ökológiai technológia, bár több munkával és energiával jár, nem jelent megalkuvást minőségben. Hatalmas büszkeség ez az eredmény számunkra!” – tette hozzá Tóth Máté, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok birtokigazgatója.

Mint elmondta, a 2024-es évet komoly tervezéssel fogják tölteni. Nagy örömükre a tulajdonos lánya is bekapcsolódik a birtok életébe. Így új, fiatalos lendülettel, de azokra a stabil alapokra fognak továbbra is építkezni, amiket a korábbi vezetőség a ’90-es évektől felépített számukra.

ELSŐK KÖZÖTT A TOKAJI BORVIDÉKEN
A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok a champagne-i technológiát követve, Tokajban az elsők között, 2011-ben készített első alkalommal pezsgőt. Ezt követően 2016 volt a következő évjárat, azóta pedig minden évben készül pezsgő. A Gróf Degenfeld 2019 Organic Extra Brut pezsgőjének alapanyaga a három kimagasló minőséget adó területükről, a Terézia, a Galambos és a Borkút dűlőkről származik, 20 éves tőkékről. A tétel az alapbor acéltartályos erjesztését és érlelődését követő pezsgősítés után került a palackba. A birtok hamarosan pezsgős technológiára fog beruházni, így mindent házon belül tudnak majd megoldani.

A birtok szakembereinek hosszantartó kísérletezése után alakult ki a Gróf Degenfeld pezsgőstílusa. Ennek része a legalább 2 év palackérlelés, aminek köszönhetően a stílus valahol a könnyed, gyümölcsös pezsgők és a champagne között van félúton. Ez viszont nem jelenti azt, hogy Champagne-t szeretnék utánozni. A számokat illetően Sulyok Balázs elmondta, hogy a 2019-es évjárattól kezdve duplázták a pezsgőtermelésüket. Jelenleg 10 ezer normál, illetve közel 300 magnum palack készül évente.

A kóstolás alapján megerősíthető, a Gróf Degenfeld 2019 Organic Extra Brutben jelen van ez az izgalmas kettősség. Az ízben egyaránt megjelenik a finom autolízises jelleg (első sorban kekszesség formájában), valamint a grapefruit és az egyéb citrusok friss gyümölcsössége. Bár a világbajnokságon a 0,75-ös kiszerelés kapott aranyérmet, a sajtó képviselői a nagyon limitáltan elérhető magnum palackos változatot hozták ki győztesnek. Ennek fényében talán érdemes elgondolkodni azon, hogy a 2024-es pezsgő-világbajnokságra a magnumot (is) nevezzék be. Igaz, az aranyérmet és a kategóriagyőzelmet már akkor sem lehetne hova fokozni!

Címlapfotó: Nemes Róbert

forrásom a https://vince.hu/kortyok/magyar-pezsgo-grof-degenfeld-tokaj/

"MI" a hamis bor ellen...

Image posted by norod78A Genfi Egyetem kutatói által kifejlesztett mesterséges intelligencia felfedi a hamis bort, de még azt is meg tudja mondani, melyik birtokról származik egy adott ital.

Svájci kutatók gépi tanulást alkalmaztak a borok megkülönböztetésére az alapján, hogy a különböző vegyületeknek milyen finom elegye található meg az adott italban, és melyik milyen koncentrációban van jelen. Ennek köszönhetően a borokról nemcsak azt tudják megmondani, hogy milyen szőlőből készültek, hanem azt is, hogy melyik birtokon szüretelhették le az alapanyagot – írja a The Guardian
Alexandre Pouget, a fejlesztés vezetője szerint most először elég kifinomult egy kémiai elemzés ahhoz, hogy ilyen eredményekre legyen képes.

A Communications Chemistry folyóiratban bemutatott rendszer betanításához a gázkromatográfia nevű eljárást hívták segítségül. Ezt a technikát általában laboratóriumokban használják a keveréket alkotó vegyületek elkülönítésére és azonosítására. Itt azonban a boroknál használták: 12 év 80 borát elemezték, amik hét különböző birtokon készültek a franciaországi Bordeaux régióban.

Az egyedi vegyületek helyett az algoritmus a borban található összes vegyi anyagot megvizsgálja, majd egy kétdimenziós rácson mutatja meg, hogy milyen a borra jellemző kémiai szignó.

Pouget szerint a sok-sok molekula koncentrációjának általános mintázata az, ami megkülönbözteti a borokat egymásból. Mindegyik olyan, mint egy szimfónia: nincs egyetlen hang sem, amiből következtetni lehet a zenére, az egészet kell figyelembe venni.

Míg a program 99 százalékos pontossággal ismerte fel a borokat, az évjáratok megkülönböztetésében már nem volt ilyen sikeres, ott a legjobb esetben is csak 50 százalékos pontosságot ért el.

A The Guardian felidézi, a borhamisítás évente mintegy 3 milliárd euró kárt okoz az Európai Unió gazdaságának.

forrásom a https://m.hvg.hu/tudomany/20231213_bor_mesterseges_intelligencia_kemiai_elemzes_osszetetel_jellemzok_egyedi_jel_azonositas

Pezsgő szilveszterre!

A legjobb magyar pezsgő évek óta!

Törley Hungaria Extra Dry RoséMég a franciák is elismerték: ez a magyar pezsgő az egyik legjobb most a világon

Hatalmas bravúrt ért el a Hungaria Rosé Extra Dry Franciaországban. Egymást követő ötödik évben is aranyérmet nyert a világ egyik legjelentősebb pezsgőversenyén, az Effervescents du Monde-on. A történet azonban itt nem ért véget, miután a megmérettetés legjobb tételeit felsorakoztató TOP 10-es listára is újra felkerült a magyar különlegesség -írja a Hungaria közleményében.

Az idén is bizonyított a Hungaria pezsgő különlegessége, és magyar pezsgőtől még soha nem látott történelmi sikert ért el. A világ egyik meghatározó pezsgőversenyén, a Franciaországban rendezett Effervescents du Monde-on immár egymást követő ötödik évben lett aranyérmes a Hungaria Rosé Extra Dry. A palackot ráadásul a verseny szűk elitjébe, a TOP 10-es listára negyedszerre is beválasztotta a zsűri. A siker történelmi, hiszen magyar pezsgő hasonló bravúr még sosem ért el!

A Hungaria Rosé Extra Dry-t stílusosan játékos gyümölcsösség jellemzi. Tisztaságában egymásra találnak a könnyed üdeség jegyei és a „dögös” buborékok. Friss savai, átható, üde, ribizlis málna zamata, mélyrózsaszín tónusa és krémes utóíze tökéletes kombinációt alkotnak, amit a bíráló bizottság is kiemelt. A november 28–30. között Burgundiában megtartott eseményen 19 országból, összesen 470 tételt mért össze a 80 nemzetközi hírű szakértőkből álló zsűri.

forrásom a https://www.penzcentrum.hu/szorakozas/20231210/meg-a-franciak-is-elismertek-ez-a-magyar-pezsgo-az-egyik-legjobb-most-a-vilagon-1144551

Szép új világ...:-(

Már nem csak a feleségem tudja jobban...:-)

lettelse gjenta seg liner Utelate se etter glede robot drinking beer -  joeoffice.netItt a mesterséges intelligencia, ami képes megmondani, milyen bor ízlene önnek – de még hasznosabb is lehet

Akár még az egészségügyben is jó szolgálatot tehet egy új mesterséges intelligencia, mely képes lehet megmondani, milyen ital (vagy akár étel) felelhet meg valaki ízlésvilágának.

Igen különös mesterségesintelligencia-algoritmust hívtak életre a Dán Műszaki Egyetem (DTU), a kaliforniai Caltech és a Koppenhágai Egyetem kutatói – olyat, amely képes „megkóstolni” borokat, és kiválasztani, hogy egy adott személynek melyik lehet a kedvence. Ugyanezt a bravúrt kávéval és sörrel is meg tudja ugrani az MI.

A bor-algoritmust az emberek ízekről alkotott benyomásaival tanították be. Ez az a megközelítés, mely lehetővé teszi, hogy az MI pontosan meg tudja mondani, milyen bort preferálhatunk – magyarázza Thoranna Bender, a DTU végzős hallgatója.

Mint a témában született, az arXiv folyóiratban publikált tanulmányból kiderül, az első lépéshez 256 önkéntesre volt szükség, akik részt vettek egy borkóstolón. Ennek során – íz és borfajta szerint – kiértékelték az italokat, majd ezeket a kutatók egy bor-megkülönböztető algoritmus betanításához használták fel.

Összességében, a teszt segítségével információkat tudtak nyerni a kutatók arra vonatkozóan, hogy mely borok íze hasonlít egymáshoz, és melyeké nem.

A szakemberek állítják: amikor az algoritmus elegyítette a borcímkék és az emberi értékelések adatait, pontosabban tudta megmondani valaki borpreferenciáit, mint egy olyan modell, ami hagyományos adatokat használt – képeket, szövegeket.

Mint az Interesting Engineering megjegyzi, a technológia még kicsit kezdetleges, a szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák: az ízek megértése fontos része a fenntartható, egészséges élelmiszer-előállításának – hiszen természetesen nem csak a borok viszonylatában lehet hasznát venni az ilyen fejlesztéseknek.

A megoldás – a már említett kávés, sörös alkalmazási területen túl is – akár még receptek ajánlásához is alkalmazható, nem is beszélve az egészségügyi alkalmazásról. Utóbbi esetben ugyanis a betegek ízlésének megfelelő, de egyúttal tápanyagokban is gazdag ételek kereséséhez is használható lehet egy ilyen technológia.

forrásom a https://m.hvg.hu/tudomany/20231208_borkostolo_mesterseges_intelligencia_algoritmus_megfelelo_bor_kave_sor_kivalasztasa_kutatok

süti beállítások módosítása